Παπαδημητρίου Κυριακούλα

Παπαδημητρίου Κυριακούλα

 

Η Κυριακούλα Παπαδημητρίου είναι καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης με εξειδίκευση στη Γλώσσα, στην Ερμηνεία και στην Ερμηνευτική της, και διδάσκει στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Θεολογίαστο Α.Π.Θ., από όπου πήρε και το διδακτορικό της. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Α.Π.Θ. με κρατική υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου με υποτροφίατου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.

Οι επιστημονικές της έρευνες επικεντρώνονται στη μελέτη της γλώσσας της Καινής Διαθήκης, της Ελληνιστικής Κοινής, καθώς και της γλώσσας των Εβδομήκοντα, ως εργαλείου για την ερμηνεία των βιβλικών κειμένων. Επιπλέον, ερευνά, ιδιαίτερα, τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες γλωσσολογικές και γραμματολογικές θεωρίες μπορούν να υπηρετήσουν την ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και να αναπτύξουν την ερμηνευτική της.

Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., στο οποίο είναι διευθύντρια. Έχει δημοσιεύσει οκτώ βιβλία και πλήθος άρθρων σχετικών με το γνωστικό της αντικείμενο σε έγκριτες επιστημονικές εκδόσεις της ημεδαπής και της αλλοδαπής,έχει μεταφράσει βιβλικά κείμενα στα νέα ελληνικά, και επιστημονικά έργα από τα αγγλικά και τα γαλλικάκαι υπήρξε ακαδημαϊκή υπεύθυνη ευάριθμων ερευνητικών έργων και συνεδρίων βιβλικού περιεχομένου.Έκανε εισηγήσεις σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα για τη γλώσσα των Εβδομήκοντα και της Καινής Διαθήκης.

Δείτε τα βιβλία του Συγγραφέα

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση: