Διάλογος της Θεολογίας, Ρητορικής και Φιλοσοφίας στην Καινή Διαθήκη

Κουκότσικα Παρασκευή

Διαστάσεις

24X17 cm

Σελίδες

350

ISBN

978-618-5146-95-5

Τιμή

16.20 18,00€

Ποσότητα

Προσθήκη στο Καλάθι

O τίτλος του βιβλίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Σύμφωνα με μια αντίληψη που διαχέεται κατά περιόδους η φιλοσοφία και η ρητορική θεωρούνται ότι είναι ασύμβατες με τις ιδέες και τις διδασκαλίες του αρχέγονου Χριστιανισμού, όπως αυτές αναπτύσσο-νται στα καινοδιαθηκικά κείμενα.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι χριστιανοί Απολογητές χρησιμοποίησαν τη φιλοσοφία και τη ρητορική, για να αντλήσουν και να οικοδομήσουν πειστικά επιχειρήματα. Αργότερα, οι μεγάλοι Πατέρες του τετάρτου αιώνα μ. Χ. χρησιμοποίησαν τη φιλοσοφική ορολογία, για να διατυπώσουν τα χριστιανικά δόγματα και τη ρητορική, για να μιλήσουν στις καρδιές των ακροατών τους. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι ο απόστολος Παύλος χρησιμοποίησε στοιχεία της ρητορικής και της στωικής φιλοσοφίας.
Στο παρόν βιβλίο εξετάζοντας τρία κείμενα της Καινής Διαθήκης, το λόγο του Αποστόλου Παύλου στον ΄Αρειο Πάγο (Πραξ 17,22-31) και δύο αποσπάσματα από τη Β Επιστολή Πέτρου (Β Πε 2,1-22 & 3,1-13), επιχειρούμε να φωτίσουμε πλευρές του όλου ζητήματος. Εγχείρημα επιστημονικά δύσκολο και συνάμα ενδιαφέρον. Προϋποθέτει βέβαια όχι μόνο τη γνώση των βιβλικών κειμένων αλλά και των αρχών της ρητορικής και της φιλοσοφίας. Το εύρος αυτών είναι απεριόριστο. Ωστόσο η ανάλυση των ίδιων των βιβλικών κειμένων μας βοηθά στην αναζήτηση και εύρεση των ρητορικών και φιλοσοφικών επιρροών που αυτά δέχτηκαν καθώς και στην αναζήτηση της συμβολής της θύραθεν ρητορικής και φιλοσοφίας στην θεολογική και κοινωνική συγκρότηση του αρχέγονου Χριστιανισμού.